22 Following
joanakerr

joanakerr

Currently reading

Parallel Worlds: A Journey Through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos
Michio Kaku

"Поток" на Михай Чиксентмихай ни помага да разберем най-важното...

След години на блуждаене в мрачните лесове на несретност, отчаяние, страх и самота, търсейки някакъв лъч надежда, че нещата ще започнат да се оправят, винаги оставаш разочарован. Питаш се защо ти е отредена такава съдба? Не си го заслужил по никакъв начин. Нямаш нищо, за което можеш да се хванеш – било то пояс или сламка дори. Нищо около теб не е наред.
 
Колкото и дълго време да се заблуждаваш, в един момент нямаш друг избор освен да се опиташ да бъдеш по-щастлив въпреки това, което ти се случва, защото казвайки си просто „Аз не го заслужавам, така че един ден нещата ще се оправят от само себе си“, води единствено до безкрайно разочарование. 
 
Когато започнеш да се превръщаш в малко по-щастлив и удовлетворен индивид, осъзнаваш, че дори външните обстоятелства е нямало как да се променят без да промениш вътрешната си нагласа. Или както Михай Чиксентмихай би се изразил, без да сложиш порядък в съзнанието си.
 
Написани са много книги по въпроса как да постигнем щастието, повечето от които ти дават точни инструкции, систематизирана формула, за да ти помогнат в това начинание. Четем подобни книги на различни автори, жадувайки за най-малката насока по този най-изначален въпрос, вълнуващ човеците от хилядолетия и все още не съвсем разгадан. 
 
Това, до което обаче се докосвах като източник на информация, ми се струваше непълно, недоизпипано, понякога донякъде абсурдно или просто в разрез със закодираните ми интуитивни разбирания за света около и в мен. Дълго време се лутах между всякакви психологични и философски книги, търсейки дори най-малкия знак, но повечето от тях следваха точно формулата, която обаче няма как да важи за всички.
 
Затова първото, което ме грабна в книгата на Михай Чиксентмихай е, че той отказва да се оповава на такава. Целта му е чрез разнообразни примери да изведе няколко основни елемента на удоволствието, т.нар. "поток" или състояние на оптималното преживяване, като след това всеки сам може да ги следва по свой начин. Всъщност книгата ни помага да разберем най-важното —  какво наистина означава да изпитваш наслада, защото ако разберем истинския смисъл, можем сами да намерим най-правилният за нас път към щастието.